Page content

article content

Alternatieve feiten

“When I was a boy and I would see scary things in the news, my mother would say to me, ‘Look for the helpers. You will always find people who are helping.” — Mister Rogers

Een lid van de partij van de 45ste president van Amerika benoemde leugens vorige week alternatieve feiten. Wij zijn nu in een tijd aangekomen waar leugens feiten overheersen, intellect wordt afgedaan als arrogantie en privacy alleen maar nodig is wanneer je iets verbergt.

Ik dacht altijd dat wanneer iemand genoeg bewijs te zien krijgt, hij of zij zich nog een keer over zijn standpunten gaat nadenken. Geef jij mij bewijs, dan geef ik jou gelijk. Dit was mijn overtuiging totdat ik afgelopen week sprak op de Bobcatsss beurs van Finland stond. Daar gaf ik namens TrusttheSource een workshop over misinformatie en de trends in factchecking. Het aanwezige publiek was zich bewust van de gevaren en waren al lang geleden kritische denkers geworden. Er kwam toen alleen vanuit het publiek de vraag; ja maar wat doe je tegen de mensen die niet kritisch denken en leugens zien als alternatieve feiten. Dit zijn de mensen die niet terug deinzen voor het demoniseren van een bevolkingsgroep.

Mijn antwoord kwam niet die dag. En de rest van de week ook niet. Het is waarschijnlijk ook mijn echo chamber, maar mensen moeten toch te overtuigen zijn door bewijs en logische argumenten. De afgelopen dagen blijkt maar weer dat dit niet altijd het geval hoeft te zijn. Zelfs de president van het voormalig machtigste land van de wereld is niet te beïnvloeden door de kracht van redenatie.

Gisteren las ik in de trein nog een quote. “De enige manier om haat te bestrijden is niet met haat, maar met liefde.” In de Groningse taal is er een woord voor; noaberschap. Praat met je buren, werk samen om een omgeving te creëren waar iedereen welkom is. Lees je in, ga stemmen en bezoek nieuwe werelden. Dus ga ook gesprekken aan met iedereen die een andere politieke mening heeft, ook al ben je het er absoluut niet mee eens. Wanneer je dit doet zal je zien dat er overal helpers zijn en hoe makkelijk het is om er eentje te worden.

Comment Section

0 reacties op “Alternatieve feiten

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.