De brand in het flatgebouw de Grenfell tower in Londen is een tragische gebeurtenis. Waarschijnlijk verloren meer dan honderd mensen die dag hun leven en zijn vele andere levens verwoest. Wie de schuldige is achter de brand blijft voorlopig nog onduidelijk. Wat deze dag wel duidelijk heeft gemaakt is hoe weinig vertrouwen er is in de overheid.
Het eerste aantal slachtoffers van de brand werd diezelfde dag bekend gemaakt. Het aantal lag volgens de media en de politie rond de zeventien. Er werd nadrukkelijk bij vermeld dat dit aantal zou blijven stijgen. Het aantal doden bleef in de dagen daarna ook inderdaad stijgen. De eerste geruchten ontstonden vrijwel direct toen de burger besloot dat er te weinig informatie werd vrij gegeven. Het werkelijke aantal slachtoffers zou veel hoger liggen. De overheid zou alles stil houden omdat het om mensen met een migratie achtergrond zou gaan. De werkelijke reden dat het juiste aantal slachtoffers niet direct bekend werd gemaakt, kwam omdat er nog niks over te zeggen was. De politie was voorzichtig met de informatie omdat zij geen fake nieuws wilde verspreiden.
Door rustig aan te doen met de communicatie probeert de politie te voorkomen dat zij bekend staan als de verspreiders van fake nieuws. Slechts 20% van de Amerikanen vertrouwt de overheid. In Nederland is er meer vertrouwen in het bedrijfsleven, dan in de media of de overheid. Zo veel cynisme richting de overheid en het ontstaan van zeer onwaarschijnlijke complottheorieën, leidt er ooit toe dat de echte verhalen achter blijven. Het verhaal van de slachtoffers en hoe het in de toekomst voorkomen kan worden.
Het weerhouden van informatie helpt dus niet tijdens situatie waar er juist veel behoefte aan is. Mijn voorstel is dat er getest gaat worden met volledige transpiratie. Over alle werkmethodes, reactietijden en betrokkenen. Kritische vragen zijn altijd goed. Het moeten alleen wel de juiste vragen zijn en door transparante communicatie wordt er al antwoord op de vraag gegeven voordat hij gesteld is.