Page content

article content

Facebook en vals nieuws

Mark Zuckerberg riep na afloop van de Amerikaanse presidentsverkiezingen dat de maatschappij de kracht van sociale media overschat. Zijn platform had volgens hem in geen enkele zin te maken met de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Mijn verbazing was dan ook groot, toen ik las dat Facebook actie heeft ondernomen om de grote hoeveelheid vals nieuws aan te pakken. Er was immens niks aan de hand volgens Zuckerberg.  De oplossing is dat mensen nu zelf gaan aangeven of een artikel vals is of niet.  Op die manier legt Facebook de verantwoordelijkheid bij de gebruikers en hoeven zij zichzelf niet bezig te houden met fact-checken en ander journalistieke taken. Dit kunnen zij namelijk ook niet omdat Facebook het hele team heeft ontslagen die verantwoordelijk was voor het verifiëren van de trending tijdlijn en besloten had dat een algoritme het werk kon overnemen. [1]

Edward Snowden heeft onlangs kritiek  geleverd, op het nieuwe systeem van Facebook. Hij zei dat censuur niet de oplossing is. Kritisch denken, een dialoog aan gaan en goede burgerjournalistiek belonen. Dat is wat er moet gebeuren om de echo chamber op sociale media door te breken.  Partijen zoals Poynter, Factcheck.org and Politifact helpen de meldingen te verifiëren die door de gebruikers zijn gedaan. Deze derde partijen zijn daar uitermate geschikt voor, maar hoeveel tijd gaat dit hun kosten? Komt hun eigen journalistieke werk niet in gevaar doordat zij continu bezig zijn om de meldingen te monitoren?

Ik juich het altijd toe dat sociale media de tijdlijn integer willen houden, maar de verantwoordelijkheid afschaffen en ontkennen dat je een media bedrijf bent terwijl dat 61% van de millennials Facebook als voornaamste informatiebron gebruikt. Hou toch op.

[1] https://www.theguardian.com/technology/2016/aug/29/facebook-fires-trending-topics-team-algorithm

Comment Section

0 reacties op “Facebook en vals nieuws

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.