Page content

article content

Hoe het allemaal begon

Hallo welkom op mijn blog. Mijn naam is Margot Verleg en ik ben de eigenaar van TrusttheSource. 

In 2011 las ik op Twitter dat de London Eye in de brand stond. Dit speelde zich af tijdens de rellen in Londen. Mijn hart brak toen aangezien ik daar kort geleden nog was geweest. Als journalist in opleiding ging ik acuut op zoek naar een bron die dit bericht kon bevestigen. De BBC vermelde dit bericht op hun website dus ik nam aan dat het waar was. Er was immens ook beeldmateriaal bij. Een paar uur later las ik dat er helemaal geen sprake was van een brand en dat het een gerucht was, dat snel viraal was gegaan.

Misinformatie op sociale media is volgens het World Economic Forum één van de grootste dreigingen waar onze wereld mee te maken heeft. Het wordt in één adem genoemd met klimaatverandering en de terroristische dreigingen vanuit het Midden-Oosten. (1)  Verwacht wordt dat dit alleen maar gaat toenemen nu journalisten minder tijd krijgen om nieuws te fact-checken en de hevige concurrentie van het internet ervaren.

Diezelfde dag bedacht ik het idee voor de applicatie. Deze applicatie zou de bron van het gerucht opsporen en de auteur daarvan op zijn of haar betrouwbaarheid beoordelen. De technische haalbaarheid was al snel bevestigd door bevriende programmeurs.  Drie jaar later tijdens mijn studie Informatiedienstverlening en- management aan de Hanze Hogeschool kreeg ik de gelegenheid tijdens de minor Da Vinci om het prototype te ontwikkelen. Na het afronden van de minor had ik een team dat bestond uit vier leden, nam ik deel aan de Topondernemersregeling en had ik een naam. TrusttheSource.

Wij zijn nu bezig met het ontwikkelen van het tweede en derde prototype. Dit kan dankzij een subsidie van de overheid. Hierdoor heeft TrusttheSource nu drie prototypes. Ook geef ik regelmatig lezingen en gastcolleges over de gevaren van misinformatie en hoe jij als gebruiker van sociale media met een aantal simpele tools jouw nieuws kan verifiëren.  Ben je nieuwsgierig geworden naar TrusttheSource of naar misinformatie? Stuur mij dan een bericht of volg dan deze blog. Twee keer per week komt hier een artikel op de staan dat te maken heeft met misinformatie en hoe TrusttheSource daar mee werkt.

*(1) Quattrociocchi, W. (2016, januari 14). How does misinformation spread online? Retrieved from weforum: https://www.weforum.org/agenda/2016/01/q-a-walter-quattrociocchi-digital-wildfires/

Comment Section

0 reacties op “Hoe het allemaal begon

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.