Page content

article content

Vijf soorten fake nieuws

Grappen en Satire

Websites zoals De Speld en the Onion schrijven artikelen die overduidelijk bedoeld zijn als satire. Het kan alleen soms voorkomen dat lezers de artikelen uit de context halen en het gaan delen met anderen.

Grote hoaxen

Een van de bekendste broodje aap verhalen in Nederland was de poema op de Veluwe in de zomer van 2005. 50 mensen van de Marechaussee en een aantal jachtopzieners zochten een tijd lang naar het dier in de omgeving van Ede. Het gerucht van een groot roofdier dat in een stad gespot wordt komt regelmatig terug in de media. Tijdens de zomer is er een periode dat de komkommertijd wordt genoemd, tijdens deze periode zijn er veel mensen op vakantie en gebeurt er vrij weinig in de samenleving. Berichten zoals de poema op de Veluwe blijven daardoor dan ook dagen circuleren in de media.

Click bait achtige verslaggeving van feiten.

Bepaalde gekozen elementen van een verhaal om iets gedaan te krijgen worden regelmatig verzonnen. Dit soort verhalen hebben wel een kern van waarheid maar worden verdraaid om een wetenschappelijke agenda te pushen. Een tak van de gezondheidsindustrie die leeft van publiciteit plaatst regelmatig berichten zoals; Je dacht dat “X” ongezond was, maar dit blijkt eigenlijk heel gezond te zijn!

Wanneer de waarheid niet objectief gebracht kan worden

Sommige kranten en televisieprogramma’s hebben een sterke ideologie, waardoor het praktisch onmogelijk is om objectief verslag te kunnen over een verhaal. Ook verslaggeving in oorlogsgebieden kan niet objectief gedaan worden, doordat er vaak strenge regels gesteld worden voor verslaggeving door het regime. De journalisten kunnen daardoor onbewust partijdig zijn of door anderen gezien worden als partijdig. Wie meer wilt lezen over de objectiviteit van verslaggeving in conflictgebieden kan ik het boek; Het zijn net mensen van Joris Luyendijk sterk aanraden.

 

Comment Section

0 reacties op “Vijf soorten fake nieuws

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.